Krafne

Ovo je idealno doba godina za krafne. Svi imaju svoj recept, svoje tehnike i trikove i baš svi ih obožavaju! ( s razlogom)
Ja ih godinama nisam jela jer… jaja. Ne možeš napraviti krafne bez jaja!
I tako sam ja  živjela u neznanju dok mi prošle godina mama nije došla u posjetu. Kaže da ima neki baš jednostavan  recept za krafne i da bi ga baš mogli isprobati. Ušla je u moju kuhinju ( svaki put kad dodje potpuno je okupira) i izašla sa savršeno mirisnim, laganim i pahuljastim krafnama!
Vjerujete mi, nema nikakve razlike izmedju njih i “klasičnih” krafni. Tu tezu smo testirale na puno ne-vegana, nitko nije primjetio razliku ni u okusu ni u izgledu.
Ja ih do sada nisam radila. Iskreno, malo me strah tih dizanih slatkih tijesta i slastice poput krafni, uskršnjih pogača  ili fritula uvijek prepuštam njoj.

No prije par dana dodje moj dečko s idejom o krafnama. Kaže, on će ih raditi. Dobro. Iskreno, on ih je i napravio! Od prvog do zadnjeg koraka.

Dakle danas vam donosim recept moje mame za krafne koje je napravio moj dečko. Ja sam samo stajala sa strane  i jela. ( to mi najbolje ide)
Idući put ih ja preuzimam. Možda dodam malo cimeta jer mislim da bi lijepo pasao i dodam još jednu žlicu šećera. Doduše ako ćete ih puniti s marmeladom/čokoladom i/ili posuti šećerom u prahu onda dodatna žlica šećera nije ni potrebna.

I možda ih ispečem u pećnici  umjesto da ih pržim u ulju. Vidjet ćemo… do tada uživajte u ovom receptu za najbolje veganske krafne ikada 🙂

SASTOJCI ( za oko 40 krafni, ovisno o veličini kalupa s kojim ih radite)

 • 1kg brašna tipa 400
 • 1 svježi kvasac ( 40 g)
 • 3 dl mlake vode
 • 2 dl mineralne vode
 • 1 dl ulja
 • 2 žlice šećera
 • 2 vrećice vanilija šećera
 • Naribana korica neprskanog limuna
 • Naribana korica pola neprskane naranče
 • 1 žličica soli
 • 1 žlica ruma

IZRADA TIJESTA

Svježi kvasac izlomite na manje komade, pospite ih sa žlicom šećera i zalijte sa 1 dl vode. Pričekajte da kvasac počne bubriti i onda redom pomalo dodajte ostatak šećera, vanilija šećer, ulje, vodu, mineralnu vodu, ribanu koricu limuna i naranče, sol i rum.
Nakon toga dodajte dio brašna te počnite mijesiti tijesto. Brašno dodajte po malo kako bi tijesto bilo mekano i rahlo.
Nakon što se tijesto počelo odvajati od stijenke posude pustite ga da odmori i da se digne.
Nakon otprilike sat vremena na pobrašnjenoj površini lagano premijesite tijesto. Pripazite da ne mijesite previše kako sav zrak ne bi  izašao iz njega.
Tijesto zatim razvaljajte na prst debljine i čašom ili modlicom izradite krafne.
Krafne zatim pustite još 10ak minuta da se dižu nakon čega su spremne za pečenje.

PEČENJE

U dublju posudu stavite grijati ulje ( idealna zagrijanost je izmedju 160 i 170 stupnjeva)
Uzimajte jednu po jednu krafnu i stavljajte ih peči. Dio krafne koji je bio okrenut prema gore kad su se dizale sada ide prvi u ulje.
Nakon što ih stavite u ulje poklopite ih na 30 sekundi kako bi se još ljepše digle i kako bi njihova unutrašnjost bila šupljikava.
Nakon pola minute maknite poklopac i nastavite ih pržiti dok donji dio krafne ne dobije zlatno-žutu boju. Zatim ih okrenite i pecite dok i drugi dio ne dobije istu zlatnu boju. Krafne se ne peku dugo, sve skupa oko 3 minute. 

Malo pripazite na jačinu pečenja, ponekad jačinu treba smanjiti kako krafne ne bi izgorile.

Tople ih možete puniti čokoladom, marmeladom ili kremom od vanilije.

DOBAR TEK!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.